Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού

Ο πατέρας , που,παραδοσιακά , αφήνει την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών του σχεδόν ολοκληρωτικά στη γυναίκα του, έχει αντικατασταθεί σήμερα από μια γενιά πατέρων που αναλαμβάνουν οι ίδιοι να φροντίζουν τα παιδιά τους, μιας και η γυναίκα τους εργάζεται ή μετά από ένα διαζύγιο.

Πολύ πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι, από τους οχτώ κιόλας μήνες της ζωή του, το βρέφος είναι δυνατό να προσκολληθεί στον πατέρα του, παρά σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ( ακόμη κι αν αυτό είναι η μητέρα), γιατί ο πατέρας παίζει πιο συχνά με το παιδί του και του δίνει ερεθίσματα. Τα κορίτσια που έχουν καλές σχέσεις με τον πατέρα τους μπορούν να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη άνεση τα’ άλλα πρόσωπα και να νιώθουν ασφαλή στις κοινωνικές τους σχέσεις . Τα αγόρια πάλι όταν διατηρούν καλές σχέσεις με τον πατέρα τους, είναι πιο ικανά να προσαρμοστούν μετά από ένα ενδεχόμενο διαζύγιο των γονιών τους.

Το βιβλίο αυτό δείχνει, με άρτια βιβλιογραφική ενημέρωση τη σημασία του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού από τη βρεφονηπιακή ηλικία ως την εφηβεία.