Ο κόσμος των εφήβων

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαχείριση κρίσεων στην οικογένεια

Ο κόσμος των εφήβων και η συμβολή της οικογένειας στην ψυχική τους υγεία

Στα χρόνια της εφηβείας συντελούνται εξελικτικές αλλαγές τόσο βαθιές, ανάλογες με εκείνες που συμβαίνουν στα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής μας . Οι έφηβοι βιώνουν ένα σωματικό , συναισθηματικό και κοινωνικό « σκαμπανέβασμα» στο οποίο συμμετέχουν οι οικογένειές τους – και ιδιαιτέρως, οι γονείς.

Το βιβλίο αυτό σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτελέσει έναν οδηγό για τους γονείς , αλλά και τους ίδιους τους εφήβους , στην πορεία τους μέσα από την εφηβεία προς την ενηλικίωση και την ανεξάρτητη ζωή .

Πότε αρχίζει η εφηβεία; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ξεκινά στα δεκατρία , οπότε και το παιδί μπαίνει επισήμως στα χρόνια της εφηβείας, ενώ άλλοι λένε ότι μπορεί να ξεκινήσει μερικά χρόνια εφηβείας, ενώ άλλοι λένε ότι μπορεί να ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα.

Συμβουλεύω τους γονείς που προσπαθούν να αποφασίσουν αν το βιβλίο αυτό θα τους φανεί χρήσιμο ή όχι , ν αρχίσουν να μαζεύουν πληροφορίες από νωρίς, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τις αλλαγές που θα συμβούν στο παιδί τους, και να είναι σε θέση να λειτουργήσουν προληπτικά και όχι αντιδραστικά. Αν στο σώμα του παιδιού σας έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια της εφηβείας, δεν θ’ αργήσει να συμβεί το ίδιο και με τα συναισθήματά του….