Αττικό Φυτωριακό Πάρκο

afp

Τι είναι το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο

Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο είναι ένα τεχνητό δάσος μέσα στον αστικό ιστό, με αγροτικές εφαρμογές δίπλα σε κηποτεχνικές διαμορφώσεις, με αναπαραστάσεις τοπίων δίπλα σε καλλιέργειες, με φυτά, έντομα, ζώα και ανθρώπους να συμβιώνουν μέσα σε ένα οικολογικό και καθαρό περιβάλλον.

Το Πάρκο δίνει την ευκαιρία σε σχολεία ή σε ομάδες εργασίας, όπως και σε άλλους ενδιαφερόμενους, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, με δωρεάν παραχώρηση χώρου και φυτοτεχνικού υλικού. Είναι μια συνδρομή στην προσπάθεια ανάπτυξης της ικανότητας των ενεργών πολιτών.

Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο είναι μια ανοιχτή λειτουργική έκθεση της ευρύτερης μεσογειακής βλάστησης, των κηποτεχνικών εφαρμογών και των οικολογικών αγροτικών τεχνολογιών, που φιλοδοξεί να καταστεί πολιτισμικός τόπος έλξης περιβαλλοντικού τουρισμού.

Σκοπός της παρουσίασης που ακολουθεί δεν είναι μόνον η ξενάγηση στις εγκαταστήσεις του Αττικού Φυτωριακού Πάρκου αλλά, κυρίως, η συμμετοχή στη σύγχρονη αντίληψη που έχουμε πλέον για αυτόν τον τόσο θαυμαστό κόσμο των φυτών αλλά και τα ανθρώπινα τεχνολογικά επιτεύγματα που μας επέτρεψαν να τον απολαμβάνουμε.Στόχος μας είναι να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας τη σύλληψη της αδιάλειπτης ανανέωσης της φύσης, της καθημερινής γέννησης, ανάπτυξης, γήρανσης και μαρασμού. Ο κύκλος της ζωής που είναι κοινός για όλους.Η καθημερινότητα του κόσμου που μας περιβάλλει, του περιβάλλοντος που μας επιτρέπει να ζούμε, να ονειρευόμαστε, να απολαμβάνουμε να συμμετέχουμε και, κυρίως, να φροντίζουμε. 

Τι μπορειτε να δείτε στο Αττικό Φυτωριακό Πάρκο

Την Βιβλιοθήκη, η οποία απαρτίζεται από μία συλλογή επιστημονικών συγγραμμάτων η οποία είναι χωρισμένη σε θέματα, όπως: Βοτανική Φυτολογία Τεχνική Καλλιεργειών Κηποτεχνία Γεωργικές Εφαρμογές

Επιπρόσθετα το Πάρκο είναι συνδεδεμένο on-line με τεχνολογικά ιδρύματα και σχολές, για την διευκόλυνση εξεύρεσης απαντήσεων σε ζητήματα έρευνας και εφαρμογών και για να εξασφαλίζεται επιστημονική τεκμηρίωση, όπου απαιτείται.

Το Βιβλιοπωλείο, που συνεργάζεται με έναν από τους πλέον έγκριτους εκδοτικούς οίκους της χώρας, και θα διατίθενται βιβλία που αφορούν σχετική βιβλιογραφία για τους ενδιαφερόμενους.

Η παρακολούθηση της υγείας των φυτών μας , είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην δημιουργία του Εργαστηρίου Διαγνωστικής και παράλληλα του Γεωπονικού Φαρμακείου.

Το Εργαστήριο Διαγνωστικής, είναι κατάλληλα στελεχωμένο και σε επάρκεια εξοπλισμένο με όλα εκείνα τα όργανα – μικροσκόπια, στερεοσκόπια, φωτογραφικές μηχανές, εργαστηριακό βοηθητικό υλικό, κλπ. που επιτρέπουν την ανάλυση και τον εντοπισμό των όποιων ασθενειών και βλαβών. Το Γεωπονικό Φαρμακείο, από την άλλη, διαθέτει αποκλειστικά και μόνον βιολογικά σκευάσματα για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών και βλαβών.

Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο διαθέτει ένα Κατάστημα, όπου συντηρούνται σε ειδικούς θερμοθαλάμους, Μικροοργανισμοί & Ωφέλιμα Έντομα που διατίθενται προς πώληση. Είναι καιρός να δείξουμε στους επισκέπτες μας ότι όχι μόνον δεν είναι όλοι οι μικροοργανισμοί και τα έντομα επιβλαβή, αλλά αντίθετα πολλά από αυτά, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, εξασφαλίζουν την υγεία των φυτών μας και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των κήπων, με τελείως φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα.

Στο Πάρκο διοργανώνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το Κηποτεχνείο, πλείστες όσες ημερίδες με γεωπονικά θέματα. Οι ημερίδες στοχεύουν να διδάξουν τις τεχνικές, τα εργαλεία και τις συμπεριφορές, μέσα σε μία ομάδα, που οδηγούν σε επιτυχή έργα.

Το Κηποτεχνείο είναι ένα ανοιχτό σχολείο με μεγάλους πάγκους εργασίας και εξέδρες για τους μαθητευόμενους, πλήρως εξοπλισμένο για την κάλυψη των θεωρητικών και τεχνολογικών αναγκών. Σκοπός των ημερίδων είναι να παρέχουν την τεχνογνωσία που απαιτείται για την κάλυψη των απαιτούμενων γνώσεων. Στους υπαίθριους χώρους του Πάρκου διεξάγεται η πρακτική επιμόρφωση για κάθε θεματική ενότητα.

Εκτατικές Καλλιέργειες.Μία συστοιχία από ζαρντινιέρες οριοθετεί έναν χαλικόδρομο. Σε κάθε μία από αυτές έχει φυτευτεί και από ένα είδος των βιομηχανικών καλλιεργειών της χώρας μας, όπως: Βαμβάκι Σιτάρι Βρόμη Κριθάρι Καλαμπόκι Ζαχαρότευτλα Σουσάμι Καπνός Ρύζι, κ.α.

Έχουν επίσης φυτευτεί και όλες οι παραδοσιακές και νέες ποικιλίες κηπευτικών και λαχανικών.Τέλος, εμφανίζονται όλες οι σύγχρονες εναλλακτικές καλλιέργειες. Σκοπός του Πάρκου είναι, σε συνδυασμό με τις ημερίδες, να παρέχει τεχνικές των καλλιεργειών και οικονομοτεχνικά στοιχεία, σε όποιον θέλει να κρίνει τη δυνατότητα της επαγγελματικής ενασχόλησης στον κλάδο αυτό.

Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργούν και οι εξής εκθεσιακοί χώροι:
• Σαλιγκαροτροφείο
• Μανιταροτροφείο
• Εκτροφείο Μεταξοσκώληκα
• Μελισσοκομικό Χωριό
• Τεχνική Μπονσάϊ
• Υδροπονικές Καλλιέργειες
• Συστήματα Αεροπονίας και Ακουαπονικής Συγκαλλιέργειας
• Συλλογές από Επίφυτα, Παράσιτα και Αερόφυτα.
• Χώρος Κομποστοποίησης όπου γίνεται η ανακύκλωση των φυτικών αποβλήτων,έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό λίπασμα για τα οικιακά φυτά.
• Μόνιμο εκθετήριο των Τεχνολογιών Atlantis. Οι Τεχνολογίες Atlantis είναι σύγχρονες εφαρμογές για την διαχείριση και την εξοικονόμηση του υδάτινου στοιχείου.
• Δεξαμενή Νερού: Μαζί του λειτουργούν και όλοι οι μηχανισμοί ανακύκλωσης και εξοικονόμησης του υδάτινου στοιχείου.
• Μουσείο Ορυκτών & Πετρωμάτων.
• Λιμνόκηπος , ένας όμορφος υγροβιότοπος με υδρόβια και υδροχαρή φυτά. Ανθισμένα νούφαρα και νεραγκούλες στολίζουν τον Λιμνόκηπο. Στόχος είναι η δημιουργία του κατάλληλου μικροκλίματος που θα επιτρέψει στις πεταλούδες να εγκατασταθούν και να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους.
• Μέσα στον Λιμνόκηπο, βρίσκει θέση και ένας φανταστικός κινέζικος κήπος Feng Shui Zen. Κάπου εδώ είναι και οι ξύλινοι πάγκοι που φιλοξενούν την Συλλογή των μικρών κάκτων.

Για όσους θέλουν να ξαποστάσουν για λίγο, πριν συνεχίσουν την περίπατό τους, υπάρχει και το Πέτρινο Τραπέζι.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Για παράδειγμα, το παγκάκι της Κυρα-Ελιάς. Στο Πάρκο βρίσκεται η πιο γέρικη ελιά της περιοχής. Υπολογίζεται ότι βρίσκεται εδώ περίπου 10 αιώνες. Ο κορμός της έχει περίμετρο 6,5 μέτρα. Φροντίζουμε τον περιβάλλοντα χώρο της για να ζήσει άλλους 10 αιώνες.

Υπάρχει επίσης και το Μεγάλο Πεύκο. Είναι το πιο μεγάλο πεύκο της περιοχής, με περίμετρο κορμού 2,5 μέτρα. Στον ίσκιο του έχει τοποθετηθεί ένα όμορφο καθιστικό.

Και αν δεν σας ικανοποιούν αυτά, υπάρχει και το Στέκι της Βελανιδιάς. Εδώ έχει πάλι δημιουργηθεί ένα όμορφο καθιστικό που περιβάλλεται από μία συστάδα μεγάλων δένδρων βελανιδιάς.

Ή μήπως προτιμάτε το Καθιστικό της Αθηνάς; Εδώ θα δείτε ποικίλα και πολύχρωμα αναρριχόμενα.

Και να μην ξεχάσουμε το Δενδρόσπιτο της Μελίας. Είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από χοντρά καλάμια μπαμπού που έρχονται από την μακρινή Άπω Ανατολή. Υπάρχει ανεμόσκαλα, για να μπορούν τα παιδάκια τα ανεβούν στο πατάρι για να αγναντέψουν το Πάρκο από ψηλά. Κι από εκεί μπορούν να μπούνε στο σπιτάκι που αγκαλιάζουν τα υπέροχα και δυνατά κλαδιά της Μελίας και που κρύβει πάντα ωραίες εκπλήξεις.

Η ξενάγησή μας συνεχίζεται και φτάσαμε πλέον στους Ταρατσόκηπους και τους Κάθετους Κήπους. Είναι εφαρμογές φύτευσης σε επίπεδη ή κεκλιμένη επιφάνεια, οι πρώτοι, και σε
κατακόρυφες επιφάνειες, οι δεύτεροι.

Και φτάσαμε στο Πατάρι. Από το Πατάρι μπορεί ο επισκέπτης να αγναντέψει από ψηλά όλον τον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου, που εμφανίζεται σαν ένα οργανωμένο δάσος. Κάτω από το Πατάρι σχεδιάζονται μικροί οικίσκοι-καταστήματα (shop in a shop), για την φιλοξενία συνεταιρισμών παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων. Εδώ, στο Πατάρι, πιστεύουμε πως θα διαπιστώσουμε όλοι τις ευεργετικές συνέπειες της συνέργειας και της συνεργασίας.

Τα Small Gardens είναι το καμάρι του Αττικού Φυτωριακού Πάρκου, 100 μικροί κήποι, όπου καθένας μπορεί να δημιουργήσει τον μικρό του «παράδεισο»…τα φυτά και τα υλικά που θα χρειαστεί θα παραχωρούνται, ενώ παράλληλα θα μπορεί να διαφημίζει το έργο του με τα προσωπικά του στοιχεία. Ο χώρος επίσης προσφέρεται για ομάδες εργασίας, σχολεία και ιδρύματα.

Και κλείνουμε αυτήν την ενότητα, επισκεπτόμενοι τον Λόφο με την Αυτοφυή Βλάστηση. Κυκλάμινα, ασπάλαθοι, αγριελιές, ασφόδελοι, λαδανιές, ρείκια, κρεμμύδες και πολλά άλλα, είναι μερικά από τα είδη που συναντά κανείς επισκεπτόμενος τον Λόφο. Όλη η ομορφιά της πλούσιας ελληνικής φύσης, να ξεπηδάει μέσα από τις σχισμές και τις γούβες των ξασπρισμένων δυνατών βράχων του αττικού τοπίου.

Το Αττικο Φυτωριακό Πάρκο είναι ένα δημιουργημένο περιβάλλον όπου η Φύση αγκαλιάζει τον Ανθρωπο, η Εκπαίδευση την Ψυχαγωγία, το Μεράκι την διατήρηση των δεσμών με ό,τι Υγιές υπάρχει γύρω μας και το Οραμα την αστείρευτη Δημιουργία.

Σας περιμένουμε για να σας ξεναγήσουμε σ’έναν Επίγειο Παράδεισο.